Verlangen naar minder. In een maatschappij waar alles steeds sneller hoeft te gaan merk ik dat de vraag naar minder steeds groter wordt. Het boek gaat over Jelle en zijn zoektocht naar zijn ideale leven. Persoonlijk kende ik hem niet, en dat voor iemand die al een hele tijd bezig is met de zoektocht naar minder. Sorry, Jelle.

“Iemand hoopt nu op iets wat jij heel normaal vindt. Probeer dankbaar te zijn, elke dag.”

De manier waarop je in Jelles’ leven wordt gegooid wordt als buitenstaander (dus iemand die hem nog niet volgt) is soms wat veel om te verwerken. Maar moest dat een probleem zijn had ik maar niet zijn biografie moeten kopen. Het boek voelt wat filosofisch aan en doet je nadenken over wat jij belangrijk vindt en welke richting jij uit wil met je leven.

“Zoek niet naar geluk. Zoek naar betekenis, want daar komt geluk uit voort.”

Zelf vind ik het verfrissend dat dit boek niet gaat over spullen wegdoen of ze op de juiste manier in de kast leggen om ze ‘blij’ te maken. Geen gedoe over al dan niet iets houden, want naar mijn gevoel hebben we intussen al genoeg gehoord over de sentimentele waarde achter oma’s vaas die ergens in een doos achterin op zolder zit verstopt.

“Open andere deuren. Er is zoveel meer. Overmatig consumeren geeft je op lange termijn geen voldoening. Tevrendenheid en dankbaarheid wel.”

Naar mijn gevoel luidt Jelle een nieuw tijdperk in. Waar iedereen maar zit te zeiken over het wegdoen van spullen focust hij op de essentie. Zelf heb ik het wat gehad met dat ‘nieuwe minimalisme’ waar consumeren centraal staat omdat het trendy is. Het gaat om rijk worden in je hoofd, ongeacht welke spullen er je leven vorm geven.

Minimalisme gaat niet om trendsetting met bepaalde producten maar om bewustwording en de juiste duurzame keuzes maken die bij jou passen. Volgens mij wordt dit hét boek van 2018. Ik hoop het althans. Wil je Jelle volgen? Dat doe je hier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *