Toen mijn lieve vriendin Delphine me vertelde van het ‘kruidenvrouwtje’ werd ik benieuwd. Een kranige dame van 80+ die met de spirit en geest van een twintiger door het leven gaat. Een dametje die voor ze een maaltijd op tafel zet nog even gezellig een toertje gaat wandelen om te zien welk voor (on)kruid ze vandaag op haar bord zal leggen. Ik werd benieuwd naar dat lieve vrouwtje en ging mee met haar op kruidentocht. Dit keer langs de oude spoorroute in Westrozebeke.

Het dametje, Wivina, spreekt vooral uit ondervinding. Ze is geen herboriste van opleiding, maar heeft wel een leven lang ervaring opgedaan met de kruiden en hun werking. Ze vertelde me dat de kruiden rondom je woning nu eenmaal die dingen zijn die je nodig hebt. Eigenlijk zit de natuur ferm logisch ineen, als je ’t zo bedenkt. Een kruid als Duizenblad bijvoorbeeld, dat helpt tegen brandnetels, groeit langs het pad waar die leuke brandnetels staan.

Benieuwd naar wat we tegenkwamen, en wat je waarvoor dient te gebruiken? Ik maakte een overzicht van de kruiden op ons pad. De plantjes in kwestie hebben al een dikke maand tekort aan water, dus vergeef ze voor eventuele zielige poses aub. Ook ik had tijdens de wandeling te maken met tropische temperaturen, dus moest ik iets verkeerd hebben genoteerd dan hoor ik het graag.


Brede Weegbree

Spitse weegbree

Spitse & brede weegbree: Ijzerrijk, bevat namelijk veel Chlorofyl. Dit zorgt voor een mooie blozende huid. Is lekker gestoofd met spinazie en een uitje, of in de soep. Ook is deze plant ideaal tegen insectenbeten.

Duizenblad: lekker met bieslook of pijpajuin. Kun je kauwen en gebruiken als pleister op wondjes. Of wat kneuzen en zo op de wonde leggen.


Boerenwormkruid

Boerenwormkruid: Anti-luis en anti-vlo. Kan zowel voor dieren als mensen. In pannenkoeken bijvoorbeeld. Wel opletten, kan laxatief werken dus je gebruikt best niet teveel.

Paardebloem: Als de plant nog niet bloeit kun je de jongste (binnenste) blaadjes makkelijk plukken. Het is een goede plant voor de lever en lekker in de sla.

Meelde

Meelde: Doe je ook in de sla.

Heeremoes

Heeremoes: is familie van de ‘paardenstaarten’ of ‘kattestaarten’. Een volle stengel mag je gerust van eten. Opgelet: de heeremoes met een holle stengel is giftig!
De Heeremoes bevat veel silicium (kalk) en kun je toevoegen aan de compost. Verder maak je er lekker soep of thee mee. Laat het plantje een dertigtal minuten trekken, nadien doe  je wel de stengel van de blaadjes. Of de blaadjes van de stengel.
Verbrand je het goedje, dan heb je quasi zuivere silicium en kun je de assen gebruiken om je tin mee op te blinken.

Bijvoet

Bijvoet gebruik je bij maagklachten. Is laxatief en zeer bitter van smaak. Ook kun je het in je schoenen leggen bij zere voeten.

Koningstaart nog niet in bloei

Koningstaart: Goed bij hoest of longproblemen

Witte honingklaver: kwamen we tegen op ons pad, maar helaas ben ik de werkwijze vergeten.

Vijfvingerkruid: oeps, hier hezelfde.

Leverkruid: ‘Eupathoaria’. Wordt vaak gebruikt in de fytotherapie en kun je gewoon langs de weg plukken.

Kleefkruid: De bolletjes zijn geroosterd erg lekker

Wilde resida: vind je enkel aan spoorwegen. Ruikt vooral erg lekker

Brandnetel: Neem altijd de jonge scheutjes, die prikken niet. Dit geldt voor brandnetels, maar ook voor bramen, frambozen… Gebruik ze lekker in de sla.

Dille: Lekker bij kool & vis

Sint-Janskruid: Hoe herken je Sint-Janskruid? Eenvoudig: zitten er geen gaatjes in de blaadjes, dan heb je te maken met een gewone hertshooi. Hebben de blaadjes gaatjes en is de steel lichtjes rood aangelopen, dan heb je het échte Sint-Janskruid te pakken.

Vlierbloesems: Lekker in thee. Wekt warmte op, dus ideaal bij griep

Kleinhoefblad: Hoestplant. Je gebruikt de jonge blaadjes en trekt er een bouillon van.

Echte kamille: Ook lekker in thee. Werkt ontspannend. De echte kamille is hol binnenin het bloemetje.

Alle distels zijn zeer mineraalrijk. Kook de wortels af en drink op. Bij ernstige ziektes zijn ze zeer geneeskrachtig

Dorstige teunisbloem

Teunisbloem: Heeft een algemeen goede werking bij huidklachten.

 

Verder gaf ze nog wat tips om op een natuurlijke wijze lekker eten klaar te maken:

Is je soep te zoet, bijvoorbeeld bij pompoensoep, dan voeg je iets bitter toe. Een bitter kruid bijvoorbeeld.
Is de soep te zuur, dan voeg je zout toe. Zuiver zout, of sesamzout. Geen geraffineerd wit zout, da’s niet goed voor de gezondheid.

Snijd de kruiden steeds met de groeirichting mee, om zo de meeste sappen eruit te krijgen. Worteltjes snijd je dus beter met de richting mee, dan in een hoek van 90 graden op de groeirichting.

 

Zo, dat weten we ook alweer. Ik kijk sinds kort met andere ogen naar het onkruid langs de weg. Op mijn bord is er nog niets verschenen, maar wie weet komt dit nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *