Als mama van 3 snel groeiende kindertjes heb ik veel kleren nodig. Vééééél kleren. Ik moet toegeven dat er per persoon minder binnenkomt nu ik er drie (of vijf, als je mezelf en de Papa meetelt) te kleden heb, maar er gaat dan ook meer uit aan andere kosten. Pampers en poedermelk, en opvang, en Pampers… Wat op het budget letten is dus geen overbodige luxe.

Toch koop ik het liefst duurzame kledij. Als ik mijn zuurverdiende geld uitgeef steun ik liever niet de grote multinationals die winst maken belangrijker vinden dan goede werkomstandigheden. Ik ben geen moeder Teresa en sla me niet dood moest je mij betrappen op een fashionable misstap op dat vlak, maar we proberen er toch op te letten. Je eigen kind kledij zien dragen dat gemaakt is door kinderen en op de koop toe nog eens direct stukgaat is niet plezant. Of om eindelijk een broek te hebben gevonden die past, en er de eerste keer dragen met je vingers door te zitten is nog minder geestig. (Don’t ask!)

Maar da’s mijn mening natuurlijk.

Dus… Hoe shop je kleren voor het hele gezin, zonder binnen de kortste keren failliet te gaan?

2dehands.be / Facebook

Voor wie tijd heeft, want je moet er zoeken op maat en merk. Vaak is het aanbod groot en zijn de foto’s niet helemaal dat. Het betalingsproces is nogal omslachtig. Maar voor pakketjes kun je er goede deals vinden, en al zeker als je zwanger bent en een mama vindt in dezelfde maat die haar halve garderobe kwijt wil.

De Kringwinkel

Volgens mij doet half Vlaanderen grote kuis. Het verbaast mij momenteel hoe vol de kledingafdeling van de Kringloop hangt. En niet met H&M’mekes, maar met stuks die normaal toch richting de drie cijfers gaan. In nieuwstaat! Het is wat zoeken maar voor meer dan 90 procent korting mag je wat over hebben hé…

United Wardrobe

Deze app ontdekte ik toevallig, maar wat een aanbod! Volgens mij de Zalando van het vintage shoppen. Helaas krijg je, eens aangemeld, ook evenveel leuke mailtjes (lees: spam) als zijn concurrent, maar dat nemen we er eventjes bij.

The Fair Wear Foundation

Heb je nog steeds niet gevonden wat je zocht? Dan kun je nog steeds langs een bakstenen winkel. Inmiddels zijn heel wat betaalbare Belgische winkels aangesloten bij de ‘Fair Wear Foundation’ en hebben ook zij kledij met het Oekotex-label. Kun je ineens die bedrijven steunen die eerlijke kleding niet onbelangrijk vinden. Hoeft helemaal niet zo duur uit te vallen als een gekend ecologisch merk.

Twijfel je alsnog over een bepaald merk? Op Rankabrand vind je de meest gekende en ook de app ‘Good on you‘ helpt je in de keuze voor verantwoorde kleding. Zo kwam ik erachter dat de jeans van C&A de beste koop is als je zoekt in het budgetvriendelijke segment, en JBC als Belgische winkelketen héél hard zijn best doet. Je merkt het, duurzaamheid betekent niet persé duurder.

Shop ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *