Duurzame kinderkledij, deze mama is er gek op. Hoewel er veel (Scandinavische) ecomerkjes bestaan, kijk ik ook graag eens verder. Of dichter, gewoon bij ons in België.
Ik geef het toe: ik koop graag kinderkledij bij Fred & Ginger. (Lees: ben toch lichtjes verslaafd aan hun stoere designs) Vaak kopen we in solden of tweedehands, want de prijs voor 100% Belgisch ‘design’ is niet bepaald goedkoop. Maar je kind in kledij hullen die gemaakt is door kinderhandjes of gemaakt door uitgebuite moeders, enkel en alleen voor de goedkoop en het welzijn van mijn portemonnee vind ik ronduit zielig. Dus stuurde ik een mailtje naar Fred & Ginger, om te vragen hoe het nu zit met hun kleertjes. Je vindt er immers online niet veel info over, en als ik schandalig veel geld uitgeef aan hun product wil ik graag een fatsoenlijk antwoord.

Dit is wat ik terugkreeg:

Bedankt voor je compliment en je interesse in Fred & Ginger. We geven je graag een woordje extra uitleg in verband met de productie van onze collecties.

De kledij wordt bijna volledig in Europa geproduceerd (Italië, Portugal, Roemenië …). Deze ateliers worden gecontroleerd volgens EU normen. Enkele stuks zijn in India gemaakt, waar ze bijvoorbeeld erg sterk zijn in all-over prints en fijn borduurwerk. Verder hebben we een stukje productie in Turkije. We dragen bij FNG fair fashion en eerlijk werk hoog in het vaandel. We staan met al onze ateliers persoonlijk in contact en voeren ook aangekondigde en onaangekondigde bezoeken uit. In Turkije hebben we een eigen aankoopplatform met als doel de afstand tussen FNG en de productieateliers zo klein mogelijk te maken.

Verder werkt FNG hard aan het verkrijgen van de labels die vandaag de dag zo broodnodig zijn om de kledingindustrie schoner en eerlijker te maken. Hiervoor tekenen we een traject uit samen met de organisaties Fair Wear en Made By, die ons bijstaan met raad en daad. Om uiteindelijk een label te mogen dragen, moet elk klein stapje in het productieproces nauwkeurig gedocumenteerd worden. Waar wordt je kledingstuk gemaakt is vraag één, maar daar komt veel meer bij kijken (waar komt het garen vandaan, en de knoopjes? op welke manier werd de stof voor het stuk geproduceerd? enz enz). Al deze aspecten in kaart brengen voor alle merken van de FNG group is een werk van lange adem, maar we timmeren stevig aan de weg naar volledige transparantie. 

Als merk dat zich niet profileert als ‘duurzaam’ voor de goede verkoop, vind ik hun antwoord best wel prima. Dat Belgische bedrijven zich willen inzetten en het probleem van massaproductie durven te erkennen en willen tegengaan kan alleen maar top zijn. Fred & Ginger, wij blijven fan 😉

Wie kent er nog (bijna-)duurzame merkjes om onder te loep te houden? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *