De voorraadkast. Als je niet oplet sluipt er al snel een groot budget in. Want, voorraad is nu eenmaal leuk. En lekker. En dat kunnen we onszelf toch moeilijk ontzeggen, niet? We hebben allemaal een druk leven, en als we honger hebben, dan moet het snel gaan. Helaas wordt je voorraadkast hierdoor al snel te vol en moet je af en toe dingen weggooien. En da’s jammer. Ik deel mijn vijf tips voor die geweldige voorraadkast.

1. Werk met weekmenu’s

Simpel, noteer gewoon elke week wat je zult eten. Maak zeven maaltijden en haal alle dingen in huis die je die week nodig zult hebben. Als je dit enkele weken doet, zul je merken dat je steeds terugvalt op bepaalde recepten. Je krijgt vanzelf inzicht in wat je allemaal nodig hebt en bent beter in staat om aanbiedingen die je toch nooit opmaakt te gaan inslaan.

2. Skip een weekje de boodschappen

Naast het efficiënt aanvullen van jouw voorraadkast is het ook belangrijk dat alles op raakt. Houd een no-buy challenge en kijk welke recepten je kunt maken met alles wat je in huis hebt. Je zult versteld staan van het aantal leuke combinaties die er te maken zijn, en van het aantal dagen dat je gewoon kunt verder kunt zonder iets nieuws te kopen. Heb je écht iets nodig, haal dat gewoon, maar houd het beperkt en enkel in functie van opmaken van de voorraad. Zelf houden we vaak één keer per maand een no-buy week, het doet je creatief omspringen met wat je hebt.

3. Afvalvrij

Eens je jouw routine hierin gevonden hebt, zul je merken dat een beperkte keuze makkelijker werkt. Schaf glazen voorraadpotten aan en koop grotere (afvalvrije) hoeveelheden van wat je wel gebruikt. Probeer ook eenvoudig te denken hierin. Een kruidenmix is bijvoorbeeld niet nodig wanneer je verschillende losse kruiden hebt. Drie soorten deegwaren is ruim voldoende om variatie te brengen in je pastagerechten. Is kraantjeswater drinken een optie? Dat bespaart sleuren met en stockeren van flessen.
Kortom: denk eenvoudig, hierdoor krijg je rust in je hoofd en hoef je je niet telkens af te vragen of je nog genoeg in huis hebt.

4. Houd de diepvriezer bij

Schep orde in de diepvriezer indien je er één hebt. Bij ons is het bovenste schap gereserveerd voor ijsblokjes, het tweede schap voor vlees en vis, het derde voor klaargemaakte gerechten en restjes, het vierde voor groente en brood en het vijfde voor frietsnacks. Wij eten weinig vlees maar één keer per twee maand sla ik een colli in. Goedkoper dan losse stukken en je hebt steeds iets bij de hand. Ook zorg ik voor een goed aanbod aan diepvriesgroente, zo toveren we binnen het halfuurtje een lekkere wokschotel op tafel.
Een optie is om alles wat in de diepvries zit te noteren, maar daar zijn we helaas te slordig voor.

5. Hoe wil jij leven?

Hoe zie jij jezelf en je gezin volgende week? Volgende maand? Volgend jaar?
Bedenk wat je wil in het leven en vertaal dit naar jouw voorraadkast. Ben je van plan dagelijks brood te bakken, of houd je graag een wekelijkse pannenkoekenavond? In jouw ideale voorraadkast is er ruimte voor wat jij belangrijk vindt. Geweldig, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *