Jawel dames en heren, de tuut van Norah heeft afgedaan. Wat begon als een grapje nam mevrouw nogal serieus op en sinds enkele dagen zijn we tutjesvrij. Hoe we dit hebben gedaan lees je hier.

Op de één of andere manier kwam er een flyer ons huis binnen over de Tutjesboom. Al lachend vroeg ik aan Norah of ze nu niet te groot was voor de tuut en ze haar tuutje niet aan de boom wou gaan hangen. Nu moet je weten dat ze wel érg gehecht is aan dat ding, dus een echte ‘ja’ was ik niet verwachtende. Maar toch, mevrouwtje super enthousiast over die boom, dus moesten we er wel in meegaan.

Soit, we hadden nog een kleine week ter voorbereiding, we konden er haar vast wel vanaf praten. Elke avond voor het slapengaan vertelden we over tuutjes in de boom en het feit dat ze dan zonder tuutje ging moeten slapen. Behalve een ‘de tuutjesboom is nu nog niet open, dus nu nog met tuutje slapen’ ging ze er bijzonder goed in mee. Zelfs toen we ze de dag zelf vroegtijdig uit haar middagdutje haalden wou ze naar de boom. Tsja, so be it. 

De activiteit zelf begon met een verhaaltje…

Vervolgens werd het tuutje al afgegeven om mee te spelen. Lichte paniek, maar geen groot drama.

En dan was het zover…

Een badge en klein tuutje als aandenken. 

De eerste avond was geen zo’n vrolijk gebeuren, we voelden ons dan ook best wel schuldig. Maar eens ingeslapen (laaaaaat in de avond, geeuw!) sliep ze zoals een roosje tot 4 uur. De tweede nacht ging al iets beter en de derde nacht was zoals tevoor.

Mijn tips:

  • Begin er enkel mee wanneer je kindje het zelf aangeeft dit te willen of je schuldgevoel zal het reservetuutje gegarandeerd uithalen. Wij zijn redelijk immuun voor zielig gedrag, maar dit was toch ff doorbijten.
  • Koop een boekje ter herkenning, wij haalden het boekje ‘Anna gooit haar speentjes weg’ in huis
  • Zorg voor een (vertrouwd) alternatief om in te slapen. Hier doet een bijtring met het vertrouwde tuutjeskoordje wonderen.
  • Plan je weekend extra vol ter afleiding, sinds de tuut weg is wil ze (tijdelijk?) geen middagdutjes meer doen. En een doodvermoeide peuter zonder afleiding is vragen om miserie.
  • Groepsdruk werkt. Als je samen met een vriendje de tuut afleert hebben ze beiden een reden om ’s nachts flink te slapen. Uitbuiten die handel!
  • Verwacht niet dat je de eerste nachten veel slaap zult krijgen. Geeuw. Koffie. Geeuw.

Zijn jullie kindjes al tuutjesvrij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *