Hoera, het is bijna zover. Binnen enkele weken mogen wij onze twee kersverse baby’s verwelkomen. De laatste maanden waren best wel pittig. Aangezien een zwangerschap je voorbereidt op het nakende ouderschap, is het niet onlogisch dat een tweelingzwangerschap best wel veel van je vraagt. Kwestie van nu reeds dubbel voorbereid te zijn op het veranderende ouderschap, enzo.

Met de eindmeet in zicht, deel ik graag deze vijf opvallendste struikelblokken met jou. Waar loop je tegenaan in een dubbele zwangerschap?

Praktische zaken? No worries!

Het eerste wat door mijn hoofd ging toen bleek dat de natuur ons dubbel goed gezind was, was het praktische aspect. Die eerste dagen werk je jouw kennis in babyspullen dubbel en dik bij. Verbouw je in je hoofd 20x je huis zodat er plaats is voor een extra slaapkamer én organiseer je in gedachten al de achterbank van de auto. Want, hoe passen er in godsnaam een peuter en twee baby’s achteraan? Je berekent het kindergeld (want: oh nee, twee keer zoveel poepluiers!) en ontdekt dat de Next webshop megaschattige bijpassende-maar-net-niet-hetzelfde setjes heeft. Geen paniek, die chaos in je hoofd betert zodra je bepaalde praktische zaken op orde hebt.

Geloof in jezelf

Helaas is onbezorgd zwanger zijn met twee baby’s een stukje moeilijker. Een tweelingzwangerschap is anders dan een gewone zwangerschap en dat merk je vanaf de eerste controle. Vertrouwen op je lichaam is de enige manier om ietwat onbezorgd tussen de vele controles door te zwemmen. Elke week is er één gewonnen.

“Tweelingen, zit dat in de familie?”

Tsja. Moest ik een euro krijgen telkens ik die vraag krijg, was de pamperrekening al goed aangedikt. Uiteraard wordt die vraag gegarandeerd gevolgd door “Zijn ze één-of twee-eiig?” en nog 15 super originele tweelingvragen. T is maar dat je ’t weet.

Een gewaarschuwde vrouw…

Jawel, waar je bij een ‘gewone’ zwangerschap (bestaat dat eigenlijk?) hier en daar wat klachten krijgt naarmate de weken vorderen, word je er bij een tweeling met je neus tegenop geduwd. Het eerste trimester betekent vaak ook dubbel misselijk zijn. Het tweede trimester krijg je dubbel zo snel de typische harde buiken, bekkenpijn, bandenpijn, jeuk (don’t ask!) … en is het niet abnormaal dat je vanaf nu ferm gas moet terugnemen. Ferm, Ferm veel gas! Vanaf het derde trimester ben je eigenlijk hoogzwanger en mag je tevreden zijn als je nog iets kunt doen. Van de zetel naar de frigo lopen en terug, bijvoorbeeld. Achter elke zwangere tweelingmama staat er een sterke papa, want ook hij krijgt nu al zijn deel in huishoudelijke taakjes. Waarschijnlijk de manier van de natuur, om ook hem voor te bereiden op wat hem te wachten staat?

Lekker chillen

Tijdens mijn eerste zwangerschap vergat ik soms dat ik zwanger was. Alles was, mits wat extra gepuf en gevloek, best wel haalbaar. En combineerbaar. Mits wat aanpassingen was werken nog mogelijk en er kon ook al eens worden geprofiteerd van wat nestdrang.

Een tweelingzwangerschap is daarentegen gewoon tijdelijk gehandicapt zijn. Mentaal ben je vaak een hele tijd prima, al gaat dit tijdens het derde trimester ook vaak achteruit. Op fysiek vlak is het daarentegen vaak onmogelijk om bepaalde dingen nog te doen. Vijf minuten wandelen of rechtstaan bijvoorbeeld, net wanneer er geen parkeerplekje voor de deur is, is de absolute hel. Boodschappen doen? You wish! Enige oplossing: Lay back & chillen maar. Binnenkort zul je genoeg moeten doen, met twee zo’n bubbeltjes in je armen 😉

2 Replies to “Help, zwanger van een tweeling!

  1. Gefeliciteerd van een tweelingmoeder, van een 1-eiige meisjestweeling van 9 jaar. En ja, er zitten tweelingen in mijn familie, maar alleen de 2-eiigen zijn erfelijk -heb ik mij laten vertellen 😉
    Leuk om je beschouwingen te lezen en het klopt, een tweelingzwangerschap is gewoon anders.
    Ik wens je een heel voorspoedige bevalling en twee gezonde kinderen.

    1. Dankjewel ^_^ Volgens onze gyn is het hele vraagstuk ‘Tweelingen, waar komen ze vandaan’ een raadsel. Feit is dat het nu zo is, ongeacht hoe t komt en of er al dan niet een erfelijke factor meespeelt 😀 Voorlopig waggel ik nog steeds vrolijk verder.
      Twee meisjes van 9 jaar, dat wordt leuk eens ze gaan puberen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *