Hoera, een tijdje terug bracht de paashaas ons een houten puzzelpakket. Een speelhuisje voor Norah, Oskar & Arthur. Intussen is de puzzel tot een goed einde gebracht, ik deel je graag onze tips voor het kiezen van jullie droomhuis. De kleine versie toch.

Dikte van de palen

Eerst en vooral moet je gaan bepalen voor welke leeftijd het huisje zal dienen. Er zijn namelijk veel budgethuisjes in hout te koop, maar vaak met dunnere palen van 7 cm dikte. Ideaal voor kleinere kindjes, maar als papa ook als een gek wil gaan schommelen ga je best voor een iets steviger constructie van 9 centimeter dikte.

Platformhoogte

De meest gangbare platformhoogtes zijn 120 en 150 cm. Als je een huisje wil waar ook oudere kindjes lang plezier aan beleven, kies je best een platformhoogte van 150 centimeter.

Model en accessoires

Toen wij aan ons Norah vroegen wat er zoal in haar droomhuisje moest komen, was ze duidelijk: een zandbak. Voor de baby’s leek het vooral leuk als ook zij volgend jaar hun eigen glijbaantje hadden. En natuurlijk een schommel. Wij kwamen uit op de Blue Rabbit Penthouse met schommelaanbouw. Ga dus vooral op zoek naar wat jouw kindje wil.

Online zoeken

Bij een online houthandelaar kun je echte koopjes doen. Ons speelhuisje stond enkele honderden euro’s duurder in de speelgoedwinkel. Voor hetzelfde, inderdaad.

Iets wat veel mensen niet weten (ik ook niet trouwens, voordat we ons gingen oriënteren in de wondere wereld van de speelhuisjes) is dat een merk van speelhuisjes voornamelijk bevestigingsmateriaal levert. Een houthandel koopt een pakket bouten bij dat merk en voegt hierbij hun eigen houtpakket. Dat pakket kun je zowel gezaagd als onverzaagd kopen.

Met andere woorden: als je voor een paar honderd euro een megagroot speelhuisje te koop vindt gaat het vaak over de bouten alleen. Of een houtpakket dat nog helemaal mag worden verzaagd. Kleine lettertjes lezen, dus. Mits wat zoekwerk vind je vaak koopjes.

Een chinese vrijwilliger (of twee)

Koop je een huisje inclusief bouten én versneden houtpakket, dan nog mag je alle gaten gaan voorboren. Tenzij je kiest voor een deels opgezet kant-en-klaar huisje natuurlijk, maar dan betaal je gewoon wat meer voor een persoon die dat huisje al deels in mekaar heeft gestoken. Een bak koud bier en een telefoontje aan de meter of peter is goedkoper. Of, je neemt enkele dagen puzzeltherapie en kijkt hoelang je door kunt gaan zonder helemaal gek te worden.

Maar… eens in mekaar gezet hebben de kindertjes wel uren vermaak. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *